Det är härligt med gäster och roligt med spontana inbjudningar till lite kravlöst umgänge utan alltför lång framförhållning. Man lägger lite rosévin på kylning och väntar sedan på att den första gästen ska komma. I det läget brukar många upptäcka att det kanske ser lite rörigt ut hemmaeller, för att tala klarspråk – ostädat. Om du är en sådan som bryr sig om vad andra tycker så finns det några smarta tips som gör att läget kan förbättras innan det ringer på dörren.

Städa snabbt och smart

Det som först lyser i ögonen är kanske det man först ska åtgärda. Ligger det femton tidningar på soffbordet och några klädesplagg på soffan är det lätt att plocka undan direkt. Att torka av soffbordet är snabbt gjort också, det är ju där glasen med rosévin ska stå om bara en liten stund. Hinner du, så kontrollera även glasen. Är de fläckiga så ge dem en omgång med kökshandduken om du inte hinner diska dem. Ska du servera något gott tilltugg till rosévin kan det vara bra att ställa fram det direkt så är det klart. Slutligen är det dags att kolla hur toaletten ser ut och även handfatet. Ett glänsande handfat ger alltid pluspoäng och det tar inte många minuter att åstadkomma.

Om du hinner

Om den första gästen dröjer lite skadar det inte att lufta sopborsten och gå över golven om det behövs. Lite beroende på säsong kan öppnade fönster släppa in lite frisk luft, antingen i ett kort tvärdrag eller genom att de står öppna en längre stund. Annars kanske det passar med en uppskuren citron. Det doftar så gott och en skiva citron fungerar ofta väl ihop med rosévin dessutom, så där blir det två flugor i en smäll. Efter sådan snabbstädning är det dags att släppa in gästerna, hälla upp det nu kylda rosévinet i de skinande glasen och sjunka ner i soffan för en trevlig kväll tillsammans.

Author