Om man bor i en liten lägenhet och knappt är hemma blir det ofta inte speciellt smutsigt i hemmet. Om man däremot har ett större hus och flera husdjur kommer man snart att märka att det blir en hel del mer som behöver städas.

Anlita städföretag när man har djur

Om man anlitar ett företag som utför hemstädning i Södertälje med omnejd är det viktigt att tala om för dem att man har husdjur. Rör det sig om innekatter kanske det är bra att se till att man är hemma när städpersonalen kommer, eller att stänga in katterna i ett rum som inte ska städas. Då löper man ingen risk att katterna smiter ut. Om man har en hund kan det hända att den vaktar mycket och då kan personalen bli skadad. Då är det bra att se till att hunden inte är hemma när det ska städas, eller att man själv kan ta hand om hunden under städningen.

Få bort päls

Husdjur fäller, så länge man inte väljer helt pälslösa djur som ödlor eller akvariefiskar. Pälsen fastnar på möbler, dukar, gardiner, mattor och den kan lägga sig i tussar på golvet. Att få bort pälsen från textil kan vara svårt. Det finns dock speciella handskar man kan dra längs med tyget för att få bort håret. Vissa munstycken till dammsugare är också mycket effektiva, liksom vanliga klisterborstar. Det är inte helt lätt att få bort pälsen. Man kan tro att päls ska gå bort i tvätten men det är sällan så enkelt. Att hänga ut textilierna på vädring så att det får blåsa ordentligt i dem kan dock hjälpa till en del.

Smutsiga golv och fläckiga möbler

En hund som kommer in utifrån en lerig dag kan snabbt ställa till det. Om man har hunden kopplad kan man stoppa den i hallen och fösa in den direkt i badrummet för att tvätta den efter promenaden. Om man inte hinner få stopp på hunden kan golven se hemska ut efter bara några sekunder. Ett kaklat golv eller en plastmatta är lätt att göra rent. Är det däremot ett ljust trägolv eller en heltäckningsmatta är saken genast värre. Om hunden dessutom hoppar upp i möbler får man ännu ett problem. Lera brukar gå att tvätta bort, men är det en tik som löper kan blodet vara svårt att få bort. Det lönar sig ofta att ta tag i smutsen tidigt. Om hunden kissar inne måste man se till att det blir riktigt rent, annars kan det bli dyrt den dagen man flyttar ifrån sin bostad, eller om kisset tar sig in i omgivande bostäder.

Djur och rengöringsmedel

När man städar med djur i huset är det bra att tänka på att en hel del rengöringsmedel är giftiga för djur. Om man anlitar ett städföretag behöver de också ha koll på om medlen är giftiga. Om kraftigare kemikalier behöver användas är det bra att hålla djuren borta ifrån utrymmet ett tag.

Author