Om man har stökigt hemma och vet att gästerna står på trappan om en kvart är det lätt att få panik. Men genom att prioritera går det att få hemmet att se hyfsat rent och välkomnande ut snabbt. Det är bara att ta ett djupt andetag och sätta igång. Gå snabbt över de ytor som gästerna ser. Dörrar till andra rum kan du stänga igen. Det första du gör är att öppna upp fönstren och släppa in fräsch luft.

Plocka undan i hallen

Hallen är det första gästerna möter, så här kan det vara värt att lägga ett par minuter extra. Stuva undan överflödiga ytterkläder i en garderob så att gästernas kläder får plats. Plocka undan och ställ i ordning skor så det inte ser rörigt ut. I hallen blir det ofta grusigt och smutsigt, så det kan vara värt att kvickt plocka fram dammsugaren och dammsuga av golvet.

Se över toaletten

En smutsig toalett är det sista man vill att gästerna ska möta, så den är viktig att prioritera. Spraya och torka av handfatet och gör rent toaletten. Byt handdukar. Tänd ett doftljus så det luktar gott i badrummet.

Gör en insats i köket

Ska gästerna sitta i köket bör du göra en liten insats även här. Hinner du inte diska, så ställ bara in disken i diskmaskinen. Har du ingen diskmaskin så ställ ned disken i diskhon och fyll på med vatten och diskmedel. Torka av diskbänken och spisen. Sopa av golvet snabbt.

Plocka bort i vardagsrummet

Plocka undan tidningar och annat skräp som ligger framme. Torka av vardagsrumsbordet och puffa kuddarna i soffan. Dämpa belysningen och tänd några ljus

Tips för att slippa hamna i tidsnöd i framtiden

För att du ska slippa panikstäda i framtiden kan det vara värt att lägga lite energi på att göra hemmet så lättstädat som möjligt.

  • Gör en ordentligt genomrensning av hemmet och släng eller skänk bort sådant du inte använder. Var hård mot dig själv och behåll endast sådant som du verkligen använder.
  • Satsa på en grundlig storstädning, det gör det enklare att hålla snyggt sedan. Med större projekt, som flyttstädning kan det vara värt att ta in professionell hjälp. Du kan få hjälp med flyttstädning från Kristianstad till Haparanda.
  • Inred lätt och luftigt utan för mycket möbler och prylar. Du mår bättre i själen och slipper dammsamlare.
  • Krokar och korgar är bra för att hålla undan sådant som gärna blir liggande framme annars. Dessa är särskilt bra att placera ut på ställen som gärna blir stökfällor, till exempel i hallen och köket där småsaker har en benägenhet att samlas.
  • Satsa på riktigt bra städprylar, då blir städningen både enklare och roligare.

Author