Minimalism är ett begrepp som har fått alltmer uppmärksamhet de senaste åren tack vare bloggare och författare som beskriver hur de minskat sin stress och fått mer energi av att rensa ut prylar från sitt hem. En av fördelarna med att leva på ett minimalistiskt sätt är att städningen av bostaden går fort och blir mycket enklare än i ett hem som är fyllt av möbler och andra saker.

Många har idag ett heltidsarbete och pendlar långa sträckor till och från sin arbetsplats. Det gör att fritiden blir begränsad och att det är många saker som ska hinnas med under de få lediga timmarna. Städning brukar inte vara det som de flesta drömmer om att ägna sin fritid åt och att minska ner på städtiden står därför högt upp på mångas önskelista. Kanske vill du frigöra tid för din hobby eller för att söka efter ett nytt jobb via ett bemanningsföretag i Malmö eller en annan stad? Hos Bravura hittar du lediga tjänster inom till exempel IT och ekonomi.

Vad är minimalism?

Minimalism handlar om att rensa bort både saker och åtaganden som stjäl energi i ditt liv. Många brukar börja med att rensa i sina garderober och slänga eller sälja saker som de inte använt på många år. Målsättningen för en minimalist är att endast ha saker i sitt hem som tillför dem värde och som de använder regelbundet. Många minimalister väljer även att minska sin shopping och att bara köpa saker av hög kvalitet som håller länge. Det finns även de som testar att ha ett helt år med köpstopp då de enbart köper mat och andra liknande nödvändiga förbrukningsvaror som mediciner och toalettpapper.

Minimalism handlar också om att fundera över vad som tar tid och vad som ger positiv energi. En del minimalister byter arbete för att minska ner pendlingstiden och frigör på så sätt mer tid i sitt liv. Andra ser över vilka fritidsaktiviteter de har och kanske till och med slutar med någon av sina hobbier för att den inte är tillräckligt rolig och kanske bara känns stressande.

Snabb städning i ett minimalistiskt hem

Genom att rensa bort onödiga prylar i ditt hem kommer du inte att behöva plocka och lägga undan prylar som belamrar bord och andra ytor. Hemmet känns luftigare och ser mer välstädat ut än det gör om det är fullt av tidningar, kläder och elektronikprylar. Om du har färre möbler blir det också enklare att dammsuga och torka av golven. Du slipper dessutom ägna tid åt att leta efter saker eftersom du enklare får en överblick när skåpen inte är fyllda till bredden. Många som rensat ut sitt hem upplever att de blir mindre stressade och får en ökad livskvalitet. Om du tycker att det är jobbigt att göra dig av med dina saker kan du ta ett område i taget. Varför inte börja med byrålådan som svämmar över av pennor, batterier och annat smått och gott?

Author