För att vi ska må bra behöver vi få in lite frisk rum då och då. Det bästa, och mest energisnåla sättet är att öppna alla fönster på en gång och skapa ett rejält korsdrag. Är det varmt ute kan man lämna fönstren öppna, och har du problem med mygg och flugor är det inte alltför svårt att sätta in myggfönster. På vintern räcker det med några minuter om det är riktigt kallt ute, då kan du istället vädra morgon och kväll. Du sover också bättre i ett nyvädrat rum som känns friskt och fräscht.

Papper och penna

När man vädrar med korsdrag finns ju risken att väldigt lätta saker, som papper, flyger omkring i rummet. Förhoppningsvis kommer fler företag att inse att direktreklam i brevlådan för det mesta åker i pappersåtervinningen, men med ett nyhetsbrev online minskar lösa papper hos mottagaren och kunden har all information på samma ställe, på datorn. Högar med papper runt om i huset blir ingen glad av, och när de fått ligga tillräckligt länge utan att man kommit sig för med att läsa dem åker de ut. Dessutom är det ett väldigt slöseri med naturresurser, tänk så många träd vi skulle kunna spara om vi slapp all pappersreklam. Med digitala nyhetsbrev istället kan du ju som kund dessutom välja vilka företag du vill få information ifrån.

För att slippa ha pappershögar över hela huset finns det några saker du kan göra. Sätt upp en skylt med “Ingen reklam, tack” på dörren. Meddela alla som du får direktadresserad reklam från att du hellre vill ha information digitalt, eller inte alls. Skaffa en tidningskorg eller liknande där du lägger allt som kommer in, och se till att tömma den så ofta som möjligt. Säg upp kontoutdrag och liknande som du får i pappersform, avsändaren blir oftast glad att slippa kostnaden. Tänk igenom om du behöver ha tidningar och magasin i pappersform, eller om du kan ändra till en digital prenumeration.

täcken och kuddar

Sovrummet är oftast det rum i huset där vi har mest textilier, och i sängen samlas massor av damm och kvalster. Förutom att vädra rummet och byta lakan med jämna mellanrum behöver också resten av sängkläderna hållas fräscha. Täcken och dunkuddar ska bland annat vädras, till exempel på balkongen eller utomhus, och madrassen behöver vändas ett par gånger om året. Det är också bra att damma och dammsuga lite extra ofta i sovrummet.

Author