Städning är något som alla gör då och då. Men många vet inte att en flyttstädning faktiskt skiljer sig en hel del från en vanlig vardagsstädning. En flyttstädning är det sista man gör när man flyttar ut ur en bostad

Ett rent badkar

som man kanske har bott i under flera år. Det finns flera saker som man inte gör under en vanlig städning som är desto viktigare under en flyttstädning. Man måste här se till att bostaden verkligen är helt ren, och både fönster, speglar och annat ska vara putsade. Bostaden ska helt enkel vara inflyttningsklar efter en flyttstädning.

När man ska utföra en flyttstädning har man ofta mycket runt omkring sig. För det första ska man organisera själva flytten och både packa och packa upp. Om man inte har flyttstädat innan kan det dessutom vara svårt att veta vad exakt som behöver göras. I de fall man anlitar en flyttfirma kan de ofta också erbjuda flyttstädning till en extra kostnad. Det kan ofta vara värt det om man misstänker att man inte kommer att hinna klart eller att det blir stressigt att städa. När man flyttstädar är det inte bara att damma, dammsuga och torka golv utan man ska också rengöra och frosta av kyl samt frys, städa avlopp, kalka av dusch, rengöra ugn och putsa fönster.

Om man bestämmer sig för att flyttstäda själv finns det dock en del saker man kan göra för att underlätta. Det första man bör göra är att ta bort alla möbler, tavlor och annat. Det enda som bör lämnas i bostaden är städsaker. Det är ofta bra att städa ett rum i taget och sedan stänga dörren dit. På så sätt vet man att rummet är klart. Toalett och kök är ofta lämpliga att ta sist eftersom att de ofta är de rum som används mycket även under den eller de dagar man städar.

En man putsar fönster

När man ska flytta är det viktigt att få en besiktning av flyttstädningen eftersom att den nya hyresgästen eller någon annan i efterhand annars kan klaga och det kan bli dyrt om man tvingas stå för en extra flyttstädning utförd av professionella städare. Vid besiktningen går en besiktningsman eller liknande igenom bostaden och prickar av på ett protokoll som sedan skrivs under. Då vet man att hyresvärden godkänt städningen.

Author